Η πρώτη μέτρηση της οπτικής οξύτητας γίνεται πρώτη φορά από τον οφθαλμίατρο σε ηλικία από τριάμισι έως πέντε ετών. Η εξέταση περιλαμβάνει α) έλεγχο αντίδρασης της κόρης στο φως , β) έλεγχο για τυχόν διαθλαστικές ανωμαλίες εξέταση που πρέπει να γίνεται με κυκλοπληγία (μέτρηση με το αυτόματο διαθλασίμετρο ή με το σκιασκόπιο έτσι ώστε να έχουμε αντικειμενική μέτρηση), γ) οφθαλμοσκόπηση για τον έλεγχο των πρόσθιων μορίων του οφθαλμού και δ) βυθοσκόπηση όπου γίνεται έλεγχος της φυσικής κατάστασης του αμφιβληστροειδούς.
Αν κατά τον έλεγχο προκύψουν :
1)Υπερμετρωπία , όταν είναι κάτω από +3.00 βαθμούς σφαιρικούς (δηλ. χωρίς αστιγματισμό) και δεν υπάρχει στραβισμός , δεν είναι απαραίτητο να φορέσει διορθωτικά γυαλιά.
2)Μυωπία , σε μικρούς βαθμούς όπως για παράδειγμα -0.50 , δεν είναι υποχρεωτικό να δοθούν διορθωτικά γυαλιά ή αν δοθούν δεν είναι υποχρεωτικό να τα φοράει συνέχεια.
3)Αστιγματισμός , ο οποίος προκαλεί έντονα συμπτώματα κοπιωπίας (δηλ. κόπωση των ματιών) πιο πολύ και από τη μυωπία και την υπερμετρωπία , κρίνεται απαραίτητη η σωστή και πλήρης διόρθωση του κυλίνδρου (δηλ. αστιγματισμού) διότι οι κυλινδρικοί (ή αστιγματικοί) φακοί προκαλούν παραμορφώσεις τις οποίες τα παιδιά σε όσο μικρότερη ηλικία είναι καταφέρνουν και προσαρμόζονται γρηγορότερα στις διαταραχές της αντίληψης του χώρου που προκαλούν ενώ σε μεγαλύτερη ηλικία τα συνηθίζουν πιο δύσκολα.
4)Ανισομετρωπία , είναι η κατάσταση κατά την οποία υπάρχει διαφορά στην ισχύ (π.χ. ΔΟ: -2.00 και ΑΟ:-1.00) ή είδος της διαθλαστικής ανωμαλίας (π.χ. ΔΟ:-2.00 και ΑΟ: +1.00) και στην οποία πρέπει να φορέσει γυαλιά ακόμη και σε 1 βαθμό διαφοράς μυωπίας ή υπερμετρωπίας και 1.5 βαθμό αστιγματισμό γιατί υπάρχει κίνδυνος να εμφανίσει Αμβλυωπία (ή τεμπέλικο μάτι και είναι η κατάσταση ελαττωμένης οπτική; οξύτητας του ενός ή και των δύο οφθαλμών παρά τη διόρθωση κάθε διαθλαστικής ανωμαλίας και την απουσία οργανικής βλάβης. Πρόκειται για στερητικό φαινόμενο και αποτέλεσμα της μη συνεχούς χρήσης της μίας ή και των δύο ωχρών κηλίδων για την οπτική προσήλωση , εμφανίζεται μόνο στα παιδιά και εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως , μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια της όρασης.)
Η επιλογή των γυαλιών θα πρέπει να γίνεται όσον αφορά:
1)τον σκελετό ο οποίος θα πρέπει να είναι κατάλληλος για την ηλικία του παιδιού προστατεύοντας το από τις δραστηριότητες του μειώνοντας τον κίνδυνο να τραυματιστεί.
2)Τους οφθαλμικούς φακούς που θα τοποθετηθούν στο σκελετό , υπάρχουν τρία είδη όσον αφορά τα υλικά :α) κρύσταλλο το οποίο δεν προτείνεται διότι μπορεί να σπάσει και να τραυματίσει τον οφθαλμό , β) CR-39 ή οργανικό και γ) το polycarbonate ή πολυκαρβονικό που είναι και το πιο ανθεκτικό σαν υλικό.
3)Τις επιστρώσεις και η προστασία UV που θα πρέπει να υπάρχουν στους οφθαλμικούς φακούς των γυαλιών. Οι φακοί θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον UV προστασία και αντανακλαστικές επιστρώσεις που βοηθούν στην καθαρότητα της όρασης από τις αντανακλάσεις των φωτεινών πηγών (π.χ. Ήλιος , φώτα αυτοκινήτων) καθώς επίσης θα ήταν καλό να τοποθετούνται οφθαλμικοί φακοί με την μπλε-μωβ επίστρωση η οποία προσφέρει αρκετά μεγαλύτερη προστασία στα κύτταρα της ωχρά κηλίδας.
4)Πολύ βασικό είναι να μετρηθούν σωστά η διακορική απόσταση (δηλ. η απόσταση από τη μια κόρη ως την άλλη στα σημεία που βρισκονται οι δυο οπτικοί άξονες ) και τα ύψη των κέντρων.
Κασσαπάκης Δημήτριος
Οπτικός – Οπτομέτρης