GR-OPTICS

Ρόλοι στην Οφθαλμολογική περίθαλψη

Ο Οφθαλμίατρος

Είναι ο γιατρός εξειδικευμένος στη διάγνωση και τη θεραπεία όλων των προβλημάτων των ματιών και του οπτικού συστήματος. Ο οφθαλμίατρος έχει άδεια να ασκεί την οφθαλμολογία και να εκτελεί επεμβάσεις. Είναι ο γιατρός ο οποίος παρέχει συνολική φροντίδα για τα προβλήματα των ματιών (δηλαδή προβλήματα της όρασης, διορθωτικούς φακούς, φακούς επαφής , προβλήματα που χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική θεραπεία) καθώς ακόμα μπορεί να συσχετίσει τα προβλήματα αυτά με άλλα τυχόν προβλήματα υγείας.

(πηγή πληροφοριών: βιβλίο Βασική Οφθαλμολογία Frank G. Berson, MD)

Ο Οπτομέτρης

Ο οπτομέτρης ασχολείται με τη διόρθωση της οπτικής οξύτητας. Οι οπτομέτρες δεν έχουν τελειώσει την Ιατρική σχολή , αλλά έχουν κάνει ειδικές σπουδές, έχουν εκπαιδευτεί και διαθέτουν άδεια για να εξετάζουν τα μάτια και να ελέγχουν για το ενδεχόμενο ύπαρξης μειωμένης οπτικής οξύτητας. Μετρούν την οπτική οξύτητα και δίνουν γυαλιά, φακούς επαφής καθώς και οδηγίες για ασκήσεις. Σε ορισμένες χώρες επιτρέπεται να διαγιγνώσκουν ορισμένες οφθαλμικές παθήσεις και να τις θεραπεύουν με φαρμακευτική αγωγή. Σε καμία χώρα δεν επιτρέπεται να εκτελούν χειρουργικές επεμβάσεις. Στην Ελλάδα δεν είναι ακόμα επίσημα αναγνωρισμένο το επάγγελμα του Οπτομέτρη.

(πηγή πληροφοριών: βιβλίο Βασική Οφθαλμολογία Frank G. Berson, MD)

Ο Οπτικός

Ο οπτικός είναι ο εξειδικευμένος τεχνικός με γνώσεις πάνω στην όραση, στην κατασκευή , στα υλικά κατασκευής (σκελετών , γυαλιών ηλίου, οφθαλμικών φακών, φακών επαφής και γενικά σε ότι αφορά τα προιόντα της σωστής και ποιοτικής όρασης). Είναι αυτός που κατασκευάζει , ελέγχει και παραδίδει στον χρήστη τα γυαλιά οράσεως , προμηθεύει τους φακούς επαφής , τα γυαλιά ηλίου και ολα τα οπτικά βοηθήματα σύμφωνα πάντα με τη συνταγή που του έχει δωθεί απο τον οφθαλμίατρο ή τον Οπτομέτρη.

Exit mobile version